Lumea dincolo de conștiință
Ca orice muritor de rând mi-am pus întrebarea ce înseamnă moartea, ce este dincolo de ea. Când vezi oameni dragi plecând, încep să cauți, să afli dacă mai sunt undeva, chiar și altfel, în altă formă, dacă moartea e un sfârșit. Într-o lume a Internetului în care tot felul de idei circulă, dar nu pot fi verificate, am căutat și opinia oamenilor de știință.
Așa am ajuns la Biocentrism o carte scrisă de Robert Lanza, biolog, cercetător în domeniul celulelor stem, profesor universitar. Așadar nu cineva care vorbește din stele. Nu e o lectură ușoară, dar nici grea datorită talentului omului de știință de a te introduce în subiect prin exemple, metafore și unele note biografice. Notele biografice sunt cele care, într-un fel clarifică preocuparea lui Robert Lanza să afle ce este dincolo de moarte.
Teoria Biocentrismului are la bază șapte principii. Primul este, în mod firesc, baza enunțând seria următoarelor. Esența, așa cum eu am înțeles-o, este că Universul pe care îl știm este Universul pe care îl percepem.
Biocentrismul – lumea dincolo de conștiință
Dincolo de discuțiile stârnite, biocentrismul te proavoacă să te întrebi cum ar fi lumea dincolo de conștiință, dincolo de observatorul viu.
Fără să vrei ajungă la întrebări grele.
Lucrurile care nu se văd, există. Dar ce vedem, până la urmă? Nu vedem exact ceea ce noi, oamenii am definit? Ce este moartea? Există? Dacă nu vezi persoana care a plecat s-ar putea să existe… cumva. Citind, o serie de întrebări existențiale
Ce este lumea? Ce este universul? Este așa cum îl percepem? Care este adevărul? Există un adevăr? Ce este până la urmă adevarul? Nu tot o definiție dată de noi?
Mie mi-a deschis altegânduri, alte universuri (în contextul cărții, greu de spus). Am citit cartea în engleză, dar văd că există și varianta în limba română.
Dacă aveți întrebări similare referitoare la ce suntem, ce vedem, ce este moartea, biocentrismul vă va arunca la o serie de noi gânduri.
Foto: pixabay.com